top of page
Forfatterens bildemartehaga6

26 spørsmål & svar om kropp, balansegang og spiseforstyrrelser

Oppdatert: 14. mai 2022





















LITT MER OM Å "FINNE MOTIVASJON"

En god metode for motivasjon, tenker iallfall jeg er å: Lage sammenlinkningslister 1) Hva er dumt med å ha en SF vs Hva er bra med å ha en SF

2) Hva er bra med å bli frisk? vs Hva er dumt med å bli frisk?


Videre spørsmål (Disse er da ment å være utforskende og nysgjerrig; ikke bedømmende og kritisk - poenget er å få ryddet i topplokket, og finne ut av ting) 1) hvilke ting du ikke får gjort nå, pga SF som du ønsker å kunne gjøre

2) Hva hindrer deg å ta tak / bli frisk? Hvis det er viktig for deg, hva gjør at du ikke har fått det til. 3) Hva er det værste som kan skje? Hva er det beste?

4) Hvilke ting er med på å vedlikeholde problemet? Hvordan kan du endre på, redusere, eller fjerne disse tingene? (for små klær, profiler på sosiale medier, bytte treningssenter? Stadig kroppssjekking, daglig veiing)

5) I hvilke situasjoner føler du deg mer motivert og generelt bedre? Hvordan kan du øke dette? (Noen venner som har positiv effekt? Inspirerende mennesker på SoMe? Å spise ute?)


Og det viktigste: Lag en liste over ting du kan gjøre for å bli bedre! F.eks: - spise ett måltid tilberedt av andre enn meg selv

- hente frem en matvare jeg lenge har unngått: f.eks brødskive til lønsj, eller ost, eller hva som helst annet du har ekskludert fra kostholdet.

- Spise noe jeg har lyst på, fremfor noe jeg velger av SF-årsaker

- Redusere treningsmengden med X dager/minutter

- Ikke kroppssjekke; jeg skal i stedet smile til meg selv og gi litt F

- Delta sosialt, uten å la maten være fokuset

- Gå en tur, uten å ta tiden, eller måle avstand med treningsklokka

- Spise NOE godt, en bitte liten bit er helt greit og ikke usunt heller - hver dag. En liten kule iskrem, en rute mørk skjokolade, ect

… ect Jeg anbefaler å velge ut en av tingene - noe du er 90% sikker på at du kan få til hver dag og jobb med denne tingen i 1-2 uker før du går videre.


Du kommer til å oppleve motstand, motvilje, uro og ambivalens - vær forberedt på det. Ta fram listene du har laget, les dem og tro på dem. Husk hva du jobber for å oppnå, og vit at disse tingene vil bli enklere når du har stått i det lenge nok.

videre: Denne listen kan du oppdatere underveis og gjerne også loggføre prosessen. Dette er ikke NØDVENDIG men enormt NYTTIG. For å minne deg selv på hva du egentlig vil, og for å se fremgangen

- Uke 20: denne uka skal jeg gjøre X hver dag

- lage skjema for å krysse av for alle dagene du gjør det du har tenker. eller daglig bare skrive en setning eller fem om hvordan det har gått; hva har gått bra og dårlig, og hvorfor.





SF handler i stor grad om regler og restriksjon. Å gå inn i en tilfriskningsprosess samtidig som en f.eks "forbyr" brød er et dårlig utgangspunkt - du tar med deg SF regler i en prosess hvor de ikke hører hjemme. (Det stiller seg selvsagt litt annerledes om du f.eks var veganer i utgangspunktet - før du ble syk.) For å bli FRISK må du, dessverre, "face" ting du har unngått og ha fokus på å normalisere kostholdet.




ET SISTE SPØRSMÅL - Det som gikk igjen flest ganger, handlet om hvordan hjelpe en som sliter. Det har jeg besvart utfyllende på HER:

Hovedpunktene, tenker jeg kan oppsummeres slik:

  1. Være en venn, og ikke en behandler. Uansett hvor mye kunnskap du har om menneskekropp og/eller psyke, uansett hvor velmenende det du har på hjerte er, vil det mest sannsynlig føles som mas og kanskje også som kritikk. Når en er syk med SF. Som syk trenger man å jobbe med sykdommen, men det bør skje i regi av helsepersonell, eller noen få utvalgte mennesker.

  2. I matsituasjoner: ikke la andres SF diktere hva og når du spiser. Blir klokka lønsj og du er sulten: SPIS. Dette er viktig for deg, og også nyttig for den med en SF - å se at å spise er helt normalt! Tilby gjerne mat, selv om du forventer å få nei. Tilby gjerne også en smakebit. “Vil du ha smake en liten bit av denne?” (fremfor å forvente at en vedkommende vil ha en full, eller halv, porsjon

  3. Ikke kommenter mat og kropp i måltidssituasjoner, eller utenom for den slags skyld. Ikke kommenter på hvor mye eller lite du eller andre spiser, unngå å snakke negativ om egen kropp og egen spising. Dette tenker jeg er lurt uansett hvem du omgås med - litt “syting” over egen kropp og å ha spist for mye må være lov i ny og ne - men ikke la “ny og ne” bli en hyppig greie. Flere enn vi tror sliter og slike små kommentarer kan, dessverre, ha mye negativ makt.

  4. La den som er syk legge grunnlaget for hva som er greit å snakke om. Vær direkte, og spør hvordan h*n vil at du skal forholde deg til situasjonen. Er det greit at jeg spør om hvordan det går? Er det noe du vil jeg skal bringe opp? Vil du helst ikke snakke om det? Jeg er her når og hvis… osv Du kan lese mer om hva du som pårørende kan gjøre HER.


NOEN SISTE ORD:

Er du på et sted du føler er usunt for deg, anbefaler jeg å bgeynne med å identisifere tankene som “friske” eller “uønskede” - og deretter agere på dem ved å gjøre det stikk motsatte av de som er uønskede. Det kan bety å spise en sjokolade på en onsdag, og det kan bety å droppe en treningsøkt - noe som vil skape uro i deg og det er nettopp derfor du skal gjøre det. En sjokolade på en onsdag, eller en avlyst treningsøkt SKAL IKKE påvirke deg i så stor grad. Stå i det, og det vil etterhver gå over. Du vil også kunne oppleve at denne metoden i stor grad gjør at fokuset ditt og rigidheten rundt mat vil reduseres.


TIL SIST: Jeg anbefaler alle som sliter, kjenner noen som sliter, eller som vil lære mer å:

  • Søke opp @megsyrecovery på YouTube & Instagram

  • Finn ressurser og få hjelp: f.eks via Nettros


Uansett.., mer enn planlagt og mye mer enn noen sikkert har giddet å lese. Dette er, som du ser, et tema jeg kan mye om og også bryr meg veldig om. Håper virkelig dette har vært nyttig!

Lærte du noe her? Hvilke tanker sitter du igjen med? Ser du selv nå noen områder ved egen spising, tanker eller balansegang du ønsker å jobbe litt med?



Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page