Ernæring er fremdeles et relativt ungt forskningsområde med mange studier av sprikende kvalitet og resultater. Mye er uvisst, enda mer er ment og antatt, og like mye er individuelt. Vi har blant (mye) annet forskjellige mengder og konsentrasjoner av enzymene som inngår i metabolisme, ulik hormonbalanse og en tarmflora som varierer fra person til person. Jeg er ikke en ekspert, jeg er ikke klinisk ernæringsfysiolog, ei heller er jeg lege eller medisinsk kvalifisert til å komme med påstander. Det jeg deler her, sørger jeg derfor for å: 1. sjekke og dobbelsjekke med forskning og fagartikler
2. presisere at det er ting som KAN hjelpe på søvn; det er imidlertid ingen garanti.
3. forstå selv - jeg deler ikke informasjon som er "copy paste". Jeg skriver ingenting som jeg ikke selv forstår betydninger av, og kaster ikke om meg med begrep jeg ikke selv bruker og forstår.
Som med alt annet er dette individuelt. Noen kan drikke en kopp kaffe kl 18, og sovne helt fint, mens andre vil ligge våken lenge, eller få redusert søvnkvalitet. For det er ikke bare mengden søvn som betyr noe: kvaliteten på søvnen er også viktig å ta i betraktning.
MEG & SØVN
Personlig er søvn noe jeg alltid har slitt med - til tross for de klassiske søvnhygiene-rådene om å ha det kjølig, legge vekk mobil og skjerm, ha faste tider, ikke spise for sent - men heller ikke legge meg sulten, få dagslys hver dag, være i aktivitet, jobbe med stressmestring... Jeg har vektdyne og tempur-pute. Og søvnen er helt ok - gitt at jeg gjør alle disse tingene. På ferier, reiser og i uvante settinger derimot... Noe av dette kan nok relateres til ADHD-en min, da søvnproblemer en veldig vanlig forekomst. Her passer det for så vidt godt å kaste inn at jeg er i gang med videreutdanning - fordypning i coaching innenfor "Sleep, Stress & Recovery". Interessant og spennende. Og et veldig relevant tema jeg gleder meg til å lære mer om, slik at jeg får bedre og passende verktøy å bruke med kunder (og meg selv!) - og slik at jeg kan gi råd med kompetanse, og ikke bare tomme råd basert på egenerfaring og et google-søk.
HVA MED DEG?
Merker du forskjell på søvnen ved inntak av ulik mat? Hvor godt sover du?
Er du følsom for endringer eller er søvnen lik uansett? Hva er ditt neste søvn-råd?
Comentarios