Ryggraden - ja hele!
- martehaga6
- 11. mars 2022
- 3 min lesing
Enkel og god øvelse for hele ryggraden, fra hodet og helt ned til halebenet. Dette er en øvelse jeg bruker selv og på de aller fleste av kundene mine - både nybegynnere og erfarne.
Det fine med denne øvelsen er at den passer for absolutt alle. Når en har mestret den generelle bevegelsen, (som beskrevet i den filmsnutten overfor) kan en jobbe videre med den på en rekke måter
- Puste inn mens du svaier og ser opp, og puste ut mens du krummer ryggen og ser ned
- Gjøre bevegelsen langsomt, og holde posisjonen i bunn og topp
- Fokusere på å "koble på" mage/kjerne, den vil i stor grad kunne bidra til denne bevegelsen. Særlig i topp-posisjon med krummet rygg, vil magemusklene jobbe med å tilte bekkenet frem mot armene. Se om du klarer å la magemusklene styre bekkenet gjennom hele bevegelsen.
- Jobbe med å gjøre bevegelsen så stor som mulig; svai så mye du overhode kan i bunn og skytt ryggen så godt opp som overhode mulig i toppen.
Litt mer om hvorfor og hvordan:
Denne bevegelsen jobber med bevegelighet, ja. Den er imidlertid også nyttig for å bli kjent med kroppen, hvordan den fungerer og hvordan kroppen er skrudd sammen. Bevegelsen kommer nemlig ikke "bare" fra å bevege ryggraden.

En stor del av bevegelsen kommer fra bekkenet. I bunnen tiltes bekkenet fra deg/mot taket som vist i det første bildet i "figur 1"(1). I toppen trekker du det mot deg som vist i bildet til høyre. Ved å bevege bekkenet kobler du på magen også, som i stor grad påvirker bekkenets posisjon. I tillegg er dette nyttig for å erfare hvordan en kontrollerer kroppens posisjoner gjennom ulike styrkeøvelser: i knebøy ønsker en f.eks å holde bekkenet ganske stabilt - og ved å vite hvor bekkenet er, og hvordan det kjennes ut å bevege det, er dette enklere å gjøre. I øvelser som hipthrust, markløft og kettlebell swing skapes kraft fra hoftebevegelser ("hip-hinge") ved å flytte hoftene bakover, og deretter frem igjen. Dette er ikke det samme som å tilte bekkenet. Så ved å ha en grunnleggende forståelse av bekken og dets posisjon og bevegelse vil en enklere lære seg riktig gjennomføring av en rekke styrkeøvelser

Lenger opp langs ryggraden kommer også bevegelsen av skulderbladene inn i bildet. Skulderbladenes bevegelse har enormt mye å si for utførelsen av de aller fleste overkroppsøvelser, alt fra push ups og skulderpress til pull ups og roing.
<<-- Etterhvert som ryggen krummes, skal skulderbladene "spres fra hverandre". (Gjør de ikke det, vil det være umulig å oppnå særlig krumning av ryggraden i dette området, ettersom skulderbladene er "i veien").

Etterhvert som du senker ned/svaier, vil de igjen samles nærmere hverandre igjen. -->
Et dypdykk skulderbladenes rolle og funksjon er ikke nødvendig for mannen i gata, men en viss forståelse av at skulderbladene er der, og at de beveger seg, er nyttig. Jeg pleier ikke alltid å forklare dette med ord - de fleste jeg trener gjør denne bevegelsen ganske automatisk. Når kunden ikke får skulderbladene med i bevegelsen og samtidig er lite mobil i skuldre og øvre del av rygg, er dette en måte for meg å 1) oppdage det på og 2) ta på, korrigere og forklare. Generell forståelse eller kontroll av skulderbladenes bevegelse vil bidra positivt til utførelse av overkroppsøvelser, redusere skaderisikoen og også ha mye å si for kroppsholdning i hverdagen.
I tillegg kommer kjernen inn i bildet, som nevnt. Og også nakken. Med andre ord er dette en øvelse som slår i hjel ganske mange fluer.
Jeg bruker den i blant som oppvarming, men enda oftere som utenfor treningssenteret. Alt fra 3 til 20 repetisjoner - for å "løsne opp" i en småstiv kropp etter mye sitting eller etter lange turer.
Ikke minst bruker jeg denne for å stresse ned og koble av. Da med ekstra fokus på å puste synkront med bevegelsen. Er du stressa og urolig; så prøv! Du trenger ikke en gang noe utstyr eller treningsklær - og du har ingenting å tape på å gi det en kjans. Noe av grunnen til at det virker beroligende er stimulering av vagusnerven (som er sentral i regulering av en rekke kroppslige funksjoner som bla fordøyelse og pust). Når vi er stressa vil det sympatiske nervesystemet dominere - kort sagt "stress"-respons - tenk "fight & flight": økt puls, adrenalin, nedsatt aktivitet i fordøyelsessystemet, blodet sendes til muskelene, kroppen er i overlevelsesmodus. Når vi slapper av, dominerer det parasympatiske nervesystemet - "rest and digest" - lavere puls, dypere pust, kroppen bruker mer energi på fordøyelse og restitusjon. Å stimulere vagusnerven er en god metode for å aktivere det parasympatiske nervesystemet og dermed oppleve økt ro.

Comments