top of page
Forfatterens bildemartehaga6

Slik tar du tak i forstyrret spiseatferd


Folk flest har sine greier, sine vansker, og mange av disse utfordringene er knyttet til mat og/eller kropp. Det betyr ikke at alle disse har en spiseforstyrrelse. Det betyr imidlertid at adferden rundt mat er mer ødeleggende enn den er oppbyggende.


"Forstyrret spiseatferd" er ikke noe de fleste tenker over at de har. Spiseforstyrrelse eller ikke spiseforstyrrelse er slik vi oftest ser på det. Selv om "forstyrret spiseatferd ikke er en klinisk spiseforstyrrelse, har det likevel enorm stor betydning for livskvalitet og hvordan vi ser på oss selv.


Jeg syntes, personlig, at det virker som om enkelte av disse atferdsmønstrene har blitt normalisert og ufarliggjort via en rekke influensere. Neppe med vilje ... men fordi det er så vanlig nå, innser vi ofte ikke hva vi faktisk driver med, hvor mye det koster å bruke tid og energi på noe som egentlig burde være like ukompliser som de andre basale behovene vi har; søvn, oksygen ect..


Å ta et minutt eller fem å reflektere over dette, er noe alle burde gjøre i blant. Lever du slik du egentlig vil? Hvor mye tid og energi ønsker du å bruke på tanker, følelser og handlinger knyttet til mat og kropp?




Er dette noe du kjenner deg igjen i, anbfaler jeg på det sterkeste å jobbe med det. Dess lenger en fortsetter med en adferd, jo vanskeligere blir det å bryte mønsteret. Finn EN ting å jobbe med av gangen.


Dette er noe veldig mange sliter med; og noe de færreste søker hjelp for. For de ser ikke syke ut, de er ikke tynne nok eller syke nok, eller det er ikke egentlig så viktig, eller det handler bare om dårlig selvdisiplin...Som IKKE er tilfellet. (Selv når det gjelder klinisk diagnoserte spiseforstyrrelser, er de aller fleste ikke undervektige og synlig syke). Det er greit om dette angår deg. Det angår jo flere enn det ikke angår... Det er greit, det er ikke din skyld, men det er likevel din kropp, ditt liv og ditt ansvar å ta tak i problemet.

7 ting du kan gjøre

1) Noter all adferd og tanker du anser som “forstyrret”, unormalt eller enda viktigere; uønsket.

2) Begynn før du er klar - den eneste tingen som gir endring, er HANDLING. .

Du må GJØRE NOE. Og dette noe må gjøres med kontinuitet

Slik kan du finne frem til relevante handlinger

  • Ta utgangspunkt i listen du laget over uønskede tanker og adferd.

  • Nummerer dem etter hvor viktige de er for deg å ta tak i

  • Velg enten den viktigste (hvis du føler deg motivert og klar), eller den enkleste (dersom du er mer usikker og ambivalent)

  • Hva kan du gjøre i stedet for denne tingen du har valgt deg ut?

  • Hvilke ferdighet eller praksis kreves for å få det til?

  • Hvilke små ting kan du gjøre hver dag for å bygge opp denne ferdigheten?

Se eksempel på denne prosessen nederst på siden

3) Identifiser begrensende faktorer
- hva hindrer deg i å spise “normalt” (slik DU ønsker å spise). Er det enkelte situasjoner? Bestemte matvarer? Tidpunkt? Hva skjer rett før? Finn mønstre. Har du oversikt over dette gjelder det å gjøre noe annet. Har du en tendens til å trøstespise, kan du gjøre noe annet ved å f.eks drikke en kopp te først. Du trenger ikke “benekte” deg noe, men bare gjør noe annet først. Ofte vil behovet du kjenner på gå over. 4) Motsatte handlinger!

Å bli kvitt et adferdsmønster er skikkelig vansklig. Hvis ikke, ville du jo allerede ha klart det. Hver gang du kjenner på tanker og behov for å gjøre noe av disse tingene du vil bli kvitt - gjør det motsatte! “Jeg skal iallfall IKKE spise X uten å trene Y først” - Dropp treningsform Y og spis matvare X. På et emosjonelt plan kan du tenke på det som eksponeringsterapi. Dess oftere du utsetter deg for dette som kjennes så vanskelig, men som i stor grad vedlikeholder problemet, jo enklere vil det bli. Du får bevist for deg selv at å spise Y, eller ikke å trene X, faktisk gikk helt fint!


Å gjøre det motsatte, kontinuerlig er med på å skape en fysiologisk endring i hjernen - nevroplastisitet;

som forenklet sagt er endring av nervebanene og signalene i hjernen. Dette er også grunnen til at det tar tid å få til varige endringer; det tar tid for denne endringen å skje. En vane er en handling vi gjør automatisk, som ikke koster oss særlig energi eller viljestyrke. Å innføre en ny vane krever derimot mye energi, innsats og viljestyrke. Det fine er imidlertid at når hjernen tilpasser seg og nye vaner etableres, er det mye enklere å fortsette å gjøre det. Handlingene du nå gjør - vil bli til vaner - de vil bli enklere.


5) Finn motivasjon (og ta vare på den)

- hva motiverer deg til å gjøre en endring? Skriv det ned, ta vare på og bruk når ting blir vanskelig. Hva vil du oppnå? Hvorfor er det viktig for deg? Lag gjerne også en liste med pros & cons for å endre på atferden: Hva er dumt ved å endre deg? Hva er bra? Hva er bra ved IKKE å endre på atferden? Hva er bra ved å endre den? Vær nysgjerrig på deg selv. Og ta vare på det du skriver ned; ta det frem når det blir vanskelig, og ta det frem om et halvt år, og om ett år - se hvor langt du har kommet! (Det er fort gjort å miste perspektivet og glemme hvordan ting var før.


6) Om du har mulighet anbefaler jeg også PREMIE!

(Dette bør imidlertid ikke være mat-premie…! Med mindre det er et sosialt besøk på restaurant slik at det handler om hele opplevelsen og ikke bare mat. Mye av poenget med hele prosessen er jo å separere mat og følelser; redusere fokuset på mat.) En reise, en tur på spa, nytt treningsutstyr - f.eks en yogamatte som bidrar til å vedlikeholde den nye vanen, en ny kjøkkendings, nytt undertøy, et langt bad med gode oljer og stearinlys… hva som helst som kan friste nettopp deg.

7) Spør om hjelp!

Det er ikke enkelt å få dette til selv. Spør om hjelp, snakk om det. Lag avtaler med en nær venn om å gjøre ting sammen, snakk med fastlege eller psykolog. Kontakt andre egnete personer. Eventuelt en klinisk ernæringsfysiolog




Velg deg ut EN av disse handlingene. Og KUN en.

Den skal du være minst 90% sikker på at du kan gjennomføre HVER DAG i TO UKER. Kontinuitet kreves som sagt for å omprogrammere hjernen. Deretter kan du bevege deg videre i handlingslista. Velg ut en til handling. Undervegs sjekker du inn; hvordan går det med dette behovet og fokuset på å trene for å forbrenne? Trenger jeg å jobbe litt til med dette, eller er jeg klar for å ta tak i neste punkt på lista over ting jeg vil forandre?


Dette er en langsom prosess; men det er en sikker prosess som på sikt vil fungere mye bedre enn å endre alt på en gang.



Det var alt. Jeg håper dette har vært nyttig! Har du spørsmål knyttet til dette, er det bare å legge igjen en kommentar (eller kontakt meg på annen måte). Dette er et tema jeg brenner for og vil gjerne bidra positivt det jeg kan. Og det sagt; kjenner du noen som sliter? Del innlegget med dem.

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page